cb

Wednesday, January 26, 2011

SEJARAH BOLA SEPAK
Sejarah 

Bola sepak adalah salah satu sukan paling popular di Eropah dan Amerika.
 
Ini mempunyai sejarah hidup dan menarik di dunia sukan. Awal bukti bola sepak yang dimainkan sebagai sukan ini didapati di China selama 2 dan 3 abad SM. Di Cina,iaitu selama dinasti Han bahawa bola dengan menendang bola ke jaring kecil. Tercatat fakta juga menyokong fakta bahawa Rom dan Yunani yang digunakan untuk bermain bola untuk bersenang-senang dan bermain-main.Beberapa fakta menunjukkan Kyoto di Jepun di mana menendang bola adalah sukan yang popular. 

Dikatakan bahawa pertumbuhan awal bola sepak moden bermula di Inggeris.Beberapa fakta lucu bahkan menyebutkan bahawa bola pertama kali digunakan adalah dari kepala dari beberapa perompak Denmark. 
Dikatakan bahawa selama abad pertengahan, bentuk lama bola sepak yang digunakan untuk membolehkan amalan banyak sakit seperti menendang, memukul, menggigit dan gouging. Tujuan utamanya adalah untuk membawa bola ke tempat sasaran. Orang-orang yang minat akan sukan bola menjadi sangat menyukai permainan yang mereka main dan orang akan kerumunan lapangan sepanjang hari.Kadang-kadang persaingan sengit dan masa tumbuh menjadi sangat liar yang sering ada insiden keganasan selama perlawanan. Hal ini juga mengatakan bahawa tentera mengagumi permainan sehingga mereka merindukan amalan memanah untuk menontonnya. 

Raja Edward III melarang bola sepak pada tahun 1365 kerana insiden keganasan tumbuh dan kepuasan tentera dalam dunia sukan. 
Pada 1424 Raja James I dari Scotland juga dinyatakan dalam "bermain lelaki Na di bola-Futé" Parlimen (Tidak seorang pun akan bermain bola) 

Bila dan di mana tepatnya mulai bola sepak adalah soalan yang tidak mempunyai jawapan yang tepat untuk itu. Anda boleh dengan mudah mengatakan bahawa ini permainan popular telah dimainkan selama lebih dari tiga ribu tahun. The kelahiran bola sepak moden harus dikreditkan ke Inggeris. Hal ini juga dikenali sebagai persatuan bola sepak, dengan Scotland dan Inggeris menjadi co-pengasas sistematik permainan bola sepak. 


Sejarah Moden Soccer: 18 Century seterusnya 


Pada tahun 1815, perkembangan yang besar terjadi yang membuat bola sepak popular di Universiti, Kampus dan Sekolah. 
Orang Inggeris yang popular Sekolah dan Eton College datang sebagainya dengan seperangkat aturan, yang dikenali sebagai Peraturan Cambridge. Bola sepak dipisahkan menjadi dua kumpulan, beberapa perguruan tinggi dan sekolah memilih untuk Peraturan Rugby yang dibenarkan tersandung, menendang tulang kering serta membawa bola. Peraturan-peraturan ini secara eksklusif dilarang sesuai dengan Peraturan Cambridge. 

Sejarah bola sepak moden ditubuhkan pada tahun 1863. Pada bulan Oktober 1863, sebelas wakil dari kelab London dan sekolah bertemu di Tavern Freemason untuk menetapkan aturan dasar umum untuk mengawal perlawanan antara mereka sendiri.Hasil dari pertemuan ini adalah pembentukan Persatuan Bola sepak. Pada bulan Disember 1863, Football Rugby dan bola sepak akhirnya terbelah sebagai pendukung Peraturan Rugby School berjalan keluar. 

Tegas menetapkan dasar bola sepak pada tahun 1869, Persatuan Bola sepak tegas melarang segala bentuk pengendalian bola. 
populariti Soccers menyebar dengan cepat selama 1800 sebagai Inggeris, peniaga pelaut dan tentera memperkenalkan sukan ke pelbagai bahagian dunia. 

Itali, Austria dan Jerman menarik ke Eropah, sementara Argentina, Uruguay dan Brazil mengadopsi sukan di Amerika Selatan. 
FIFA telah ditubuhkan pada tahun 1904 dan awal 1930-an, kumpulan yang berbeza beroperasi dari pelbagai negara.FIFA dikreditkan dengan penyelenggaraan piala dunia pertama di Uruguay. Sejarah sepak bola kaya dengan peristiwa, pembangunan dan kegemaran yang berkembang di seluruh dunia. Anda akan mendapati diri takjub apabila anda belajar tentang berbeza kali ini sukan indah yang telah memegang kekaguman kami dan kekaguman selama lebih dari 3000 tahun.No comments:

Post a Comment

Follow me , I Follow you back, drop your blog / website here! TQ.